mandag 18. mars 2019

Ønsker forbud mot at maskiner skal velge drapsmål i krig

– Diplomatiet snubler etter teknologien, sier Stephen Goose i Human Rights Watch til E24. Han var sist uke i Norge for å advare mot farene ved at kunstig intelligens (AI) brukes i våpensystemer uten noen lovmessig regulering. Han mener militære roboter med kunstig intelligens ikke lenger er science fiction, men allerede er på vei inn i våpensystemene.

– Er det moralsk riktig å la en maskin bestemme hvem som lever og hvem som dør? Kan vi risikere å bruke våpen som er utenfor menneskets kontroll, og som vi ikke kan garantere at vil følge internasjonale lover? spør Noel Sharkey, som er  en av verdens ledende eksperter på kunstig intelligens. Han leder organisasjonen International Committee for Robot Arms Control (ICRAC).


Sist uke arrangerte Arbeiderpartiet sammen med Norges Fredslag et seminar på Stortinget om robotisering av våpenteknologien. Espen Barth Eide (Ap) mener Norge kan ta en mer aktiv rolle i arbeidet for å regulere dette området, slik det ble gjort i forhold til landminer.

Regjeringen kommenterer til E24 at Norge er aktivt med i pågående diskusjoner med likesinnede land om en politisk erklæring om dette området, og at eksisterende reguleringer også gjelder disse våpnene.

Les mer på E24.no