mandag 25. november 2019

Årets avsløring i Sverige: Svenske banker formidlet flere titalls milliarder til skatteparadiser

Mikhail Abyzon. Foto open.gov.ru via wikipedia. Lisens CC-by 4.0
Swedbank-kunde: Korrup-
sjonsanklaget russisk minister
Verdien av de svenske storbankene Swedbank og SEB (Skandinaviske Enskilda Banken) er nærmest halvert etter avsløringer i serien Uppdrag Granskning på statskanalen SVT. Dokumentarene har avslørt at Swedbank har kanalisert mer enn 40 milliarder kroner fra svenske konti til Danske Bank i Baltikum – en bank som er avslørt for kanalisering av store beløp fra russisk korrupsjon til skatteparadiser.
Også storbanken SEB blir anklaget for hvitvasking i kommende Uppdrag Granskning-programmer. Etter en henvendelse fra SVT har banken avsluttet kundeforholdet med 194 bedrifter. Nyheten om at SVT arbeider med et program om banken førte til et dramatisk fall i aksjekursen.

Korrupsjonsanklaget russisk ex-minister brukte Swedbank

Onsdag avslørte Uppdrag Granskning at en tidligere russisk minister har kanalisert 6 milliarder kroner gjennom Swedbank til skatteparadiser. Michail Abyzov var fra 2012 til 2018 minister for transparens og åpenhet i Russland. Han ble tidligere i år varetektsfengslet og anklaget for korrupsjon i hjemlandet.

Torsdag vant redaksjonen i Uppdrag Gransknin den svenske journalistprisen for årets avsløring. – De har gjort et forbilledlig journalistisk arbeid. Det er undersøkende journalistikk av høyeste kvalitet, kommenterer tidligere redaktør i VG, Bernt Olufsen til Dagens Næringsliv.

Les mer i Dagens Næringsliv