onsdag 27. november 2019

DNB brukte flere år på å stenge hvitvaskingskonti

Tidligere fiskeriminister Bernard Esau
Tidligere fiskeriminister Esau,
anklaget for korrupsjon
Det islandske fiskeriselskapet Samherji har overført 29 milliarder kroner via DNB-kontoer fra 2008 til i dag. Papirer NRK har fått tilgang til gjennom Wikileaks og de islandske nettstedene Stundin og RUV viser at DNB ikke visste hvem som var reelle eiere av konti som ble brukt til overføringer som banken selv mente indikerte høy risiko. Likevel ble ikke kunden aktiv fulgt opp slik loven krever.

Store overføringer gikk til skatteparadiset Kypros, og har vist seg å at de sannsynligvis inneholdt bestikkelser til den nå avgåtte fiskeriministeren Esau og hans svigersønn for tilgang til fiskerikvoter i Namibia.


Lønnsutbetalinger var ‘høyrisiko’

Blant overføringene som vekte mistanke gikk mange til Russland og Ukraina. Overføringene var ofte betaling av hyre for mannskap på trålerne selskapet hadde utenfor kysten av Namibia.

Først da en amerikansk bank stanset en slik overføring, ble kundeforholdet til to av selskapene i Samherji-komplekset avsluttet.

Samherji valgte bevisst DNB

Varsleren bak avsløringene var Johannes Stefansson. Han var direktør for Samherji i Namibia 2013–2016. Stefansson ga mange dokumenter til Wikileaks. I et intervju med NRK forteller Stefansson: – Alt dreide seg om å få fiskekvoter og unngå skatt, og det for enhver pris. Å ha selskaper registrert på Kypros var en del av dette.

Samherji valgte ifølge Stefansson bevisst DNB til å gjøre lyssky overføringer: – Samherji valgte DNB fordi det gjorde det enkelt å sende pengestrømmen videre. Det er en bra måte å vaske penger på. Fra Namibia til selskaper på Kypros, og så gjennom norske banker.

Les mer på NRK.no