fredag 22. november 2019

Politiet etterforsker ikke forsvaret etter store våpenlekkasjer

Carl Gustaf rekylløs kanon / granatkaster. CC0 fra det amerikanske forsvaret.
Rekylløs kanon i Basra 2009. Samme
ble funnet hos illegal våpensamler.
Hundrevis av våpen fra forsvaret som skulle vært destruert, er blitt funnet under Politioperasjonen Bonanza, som har gått over tre år. Etterforskningsleder Skule Worpvik i politiet mener operasjonen har avdekket systemsvikt og manglende kontrollrutiner bak våpenlekkasjene. Likevel etterforsker politiet ikke helheten, men bare konkrete lovbrudd. Flere forsvarsansatte er blitt dømt i saken denne høsten. Men helheten må forsvaret selv granske.


– Jeg tror Forsvaret er innrettet på en sånn måte at det er vanskelig for noen eksterne å gå inn og se på helheten. Det er en veldig stor virksomhet, og det er en virksomhet som har taushetsbelagt informasjon. Så fra mitt ståsted var jeg tilfreds da jeg skjønte at Forsvaret tar tak i dette, sier Worpvik til VG.

Dette er ikke eneste sak der det stilles spørsmål ved at forsvaret etterforsker seg selv. Etter Kebnekaise-ulykken i 2012 sto militærpolitiet for alle avhør av forsvarsansatte. Statsadvokaten i Nordland har bedt om at det vurderes gjenopptakelse av saken.

Les mer i VG