mandag 2. desember 2019

Varsleren i Samherji: – Brukte DNB fordi Norge har godt rykte

Makrell. Foto: Vincent van Zeijst via Wikipedia. Lisens CC by-sa 3.0
Samherji: Alt for makrellkvoter.
Varsleren Johannes Stefansson sover godt om natta idag, selv om han kanskje må i fengsel for sin deltakelse i korrupsjonsvirksomhet i Namibia. Den tidligere sjefen for den islandske Samherji i Namibia forteller til NRK at han etterhvert fikk nok av jobben med å skaffe fiskekvoter gjennom bestikkelser til viktige personer i den namibiske eliten. Da saken sprakk, hadde Stefansson overlevert 30.000 dokumenter til Wikileaks, og en stor mengde til namibiske anti-korrupsjonsmyndigheter.


Stefansson sier at det ikke var tilfeldig at Samherji har brukt DNB som bankforbindelse helt siden finanskrisen på Island i 2008.

– Det er en bra måte å vaske penger på, med pengestrøm fra Namibia og til selskaper på Kyrpros med norske bankkontoer. Når penger er i et norsk system og i en norsk økonomi, blir det stilt færre spørsmål når penger flyttes rundt, fordi Norge har er godt rykte, og regnes som korrekt og ordentlig. Da stilles det færre spørsmål fra andre land, om hvor pengene kommer fra, sier Stefansson til NRK.

Les mer på nrk.no