mandag 17. februar 2020

Tidligere etikkombud i USAs regjering: – Kan ikke overdrives hvor farlig dette er

Trump. Foto: Gage Skidmore Peoria via Wikimedia. Lisens cc by-sa 2.0
– En korrupt autoritær og håndlangerne hans bruker justisdepartementet som skjold, samtidig som de svinger sverdet over politiske rivaler. Det er umulig å overdrive hvor farlig dette er, twitrer Walter Shaub, tidligere etikkombud i den amerikanske regjeringen, om at justisministeren griper inn i straffeutmåling i saka mot Trumps venn Roger Stone. Stone er kjent skyldig i alle tiltalepunkter i en rettssak med bakgrunn i etterforskningen av mulig samrøre mellom Trumps valgkampanje og Russland.


Aktoratet i saken anbefalte sju til ni års fengsel uten vilkår for Stone, som er en nær alliert av presidenten. President Trump twitret at dette var en "grusom og urettferdig situasjon", og det gikk bare et par timer før justisminister William Barr anbefalte offentlig en langt lavere straff mot Stone.

Innblanding på denne måten er ikke kjent fra amerikansk historie, og mange eksperter reagerer sterkt på det som har skjedd. Men førsteamanuensis Hilde Eliassen Restad ved Internasjonale studier ved Bjørknes høyskole er ikke overrasket. – Det er enda en demokratisk krise i en lang rekke demokratiske kriser, sier Restad til VG.

Les mer i VG