torsdag 16. april 2020

Korona-krisa: Hjelper koronaen teknogigantene til å ta over?

Evgenij Morozov. Lisens: CC by 2.0
Foto: Rosa Luxemburg-stiftung
– Jeg er sikker på at vi bare har sett begynnelsen, sier Evgenij Morozov til Klassekampen. – Biotech-selskaper i Silicon Valley vil garantert bli prominente i jakta på å utvikle en vaksine. Amazon spiller allerede en avgjørende rolle i logistikk og distribusjon. Og i flere land kontrollerer og kartlegger apper og droner folks bevegelser for å spore smitten, fortsetter ­Morozov.


Morozov har gitt ut flere kritiske bøker om teknogigantenes innsamling og bruk av big data om oss alle. Eierne av konsernene tjener seg styrtrike på våre personlige data, og opptrer siden som filantroper som tilbyr hjelp til verden i vanskelige tider – slike Jack Mas stiftelse sender smittevernutstyr i gave til land som er rammet av koronapandemien. Jack Ma er den superrike eieren av "Kinas Amazon", Ali Baba.

Morozov mener at digital infrastruktur bør være statlig eid, mens dataene bør eies av oss selv: – Rasjonalet bak velferdsstaten er dette: Vi bestemte oss for at essensielle deler av livet, som utdanning og helse, ikke er en salgsvare. Vi må innse at i dag har de digitale kreftene så stor innvirkning på våre liv at vi må gjøre det samme med dem, sier Morozov til Klassekampen.

Les mer i Klassekampen