mandag 20. april 2020

Tangen spanderte luksusreise på næringslivstopper, regjeringsadvokat og oljefondsjef

$1 mill til Sting for konserten.
Foto Piotr Drabik. CC-by 2.0
Få månedere før Nicolai Tangen ble ansatt som ny sjef i Statens pensjonsfond utland (populært kalt oljefondet), spanderte han en eventyrlig tre-fire dagers luksusreise til Philadelphia for 130 topper innen hovedsaklig engelsk, amerikansk og norsk nærings- og samfunnsliv. Blant de 30 norske gjestene som deltok var leder i oljefondet Yngve Slyngstad, tidligere rådgiver i Norges Banks etiske komite Henrik Syse, regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, Norges FN-ambassadør Mona Juul og daværende næringsminister Torbjørn Røe-Isaksen.

Isaksen deltok på hele konferansen, men departementet betalte reise og hotellopphold, da han var i USA i et annet oppdrag.

Turen blir beskrevet av flere av deltakerne som uvanlig luksuriøs. VG har funnet ut at Tangen for anledningen leide inn et stort Airbus-fly der hele flyet var ominnredet til business class. Konferansen inneholdt et bredt utvalg av faglige temaer, forelest av verdenstopper innen sine felt – om temaer fra seiling og kunst til en mulig ny krise i verdensøkonomien. Artisten Sting fikk betalt en million dollar for sin konsert under konferansen.

I mars ble Tangen presentert som ny leder i det norske oljefondet. Både Tangen selv og Norges Bank-sjef Øystein Olsen svarer VG at det er ingen som helst kobling mellom konferansen og det faktum at Tangen ble utnevnt til leder i oljefondet få måneder seinere.

Les mer i VG