mandag 4. mai 2020

Kilden for plastpellets i Oslofjorden funnet

Funnsteder plastpellets.Skjermdump Oslofjordens Friluftsråd.
Funnsteder av plastpellets.
Fra midten av mars i år er det meldt om store mengder plastpellets på strendene i Østfold. Etter at plasten er sendt til analyse hos forskningsinstituttet Norner, ble kilden avslørt. Det viser seg at 14 millioner plastpellets på størrelse 2-3 millimeter lakk ut fra en kontainer som ble skadd i uvær på et frakteskip i Nordsjøen i januar.


Skipet som driftes av Seatrans Ship Management, og eies av Sea-Cargo, var på veg fra Rotterdam til Tananger med en last på 26 tonn plastpellets til plastrørprodusenten Pipelife i Surnadal. Politiet har tatt hånd om den skadde kontaineren i Tananger, og sier at rederi og forsikringsselskap er innstil på å ta ansvar for konstnadene. Hendelsen ble rapportert til Kystverket umiddelbart. Sea-cargo skriver i en pressemelding på sin hjemmeside: "Sea-Cargo vil nå gjøre sitt ytterste for å bidra til opprensning etter utslippet. Vi er i dialog med Kystverket, forsikringsselskapet GARD og miljøorganisasjoner for å diskutere aktuelle løsninger for fjerne plasten fra naturen."

Stig Helberg i miljøstiftelsen Elv og hav har deltatt aktivt i ryddearbeidet. Han fortalte til NRK 27. april at han tror plastbitene vil dukke opp i miljøet i resten av vår levetid.

Les mer på NRK.no