tirsdag 19. mai 2020

NHH-professor: – Utenkelig at Tangen kan ha eget selskap gående

Kjell Gunnar Salvanes, NHH. Foto: NHH
Professor Kjell Gunnar Salvanes ved Norges Handelshøyskole tror det blir umulig for Nicolai Tangen å beholde AKO Capital samtidig som han er sjef i oljefondet. Ansettelsesavtalen mellom Norges Bank og Nicolai Tangen er ikke undertegnet, siden det først må avklares hvordan en kan sikre at Tangen sine interesser i egne virksomheter skilles effektivt fra arbeidet hans som leder av oljefondet.


Tette skott?

– Det handler om å sikre muligheten for at han ikke kan utnytte situasjonen. Og den type tette skott kan ikke jeg se at det er mulig å bygge, sier Salvanes til VG. – Jeg har hittil ikke sett noen konstruksjon som er god nok. Og jeg ser at representantskapet i Norges Bank også stiller spørsmål ved det samme, fortsetter han.

Skatteparadiser

Salvanes viser ellers til problemene rundt Tangens pengeplasseringer i skatteparadiser, som Salvanes regner med er lovlige. – Men det handler om at han bevisst har brukt et system som er rigget for at folk ikke skal betale skatt. Hele systemet er bygd på det og på mangel på åpenhet. Det er altså diametralt motsatt av det norske skattesystemet, hvor åpenhet er det sentrale: Hva du og jeg betaler i skatt kan alle se, sier Salvanes.

Les mer i VG