mandag 11. mai 2020

Sporing av mobiler: Opplysninger om du har vært på psykiatrisk til salgs på nettet

Photo: Kaboompics, Pexels.com. Lisens: Fri bruk.
NRK har avslørt at opplysinger om bevegelsene til norske mobileiere er til salgs på nettet. NRK betalte 35.000 kroner for tilgang til en database som inneholdt bevegelsesdata fra 140.000 norske mobiler. Det var relativt enkelt å identifisere eierne av mobilene, selv om Tamoco, selskapet som selger opplysningene sier at dataene er anonymisert.


8.900 mobiltelefoner i materiellet befant seg innenfor områdene til norske sykehus. Det var også fullt mulig å spore mobilbrukere som oppholdt seg på krisesentre og psykiatriske institusjoner. Identifisering av eieren krever ifølge NRK bare "noen minutters arbeid i kombinasjon med søk i sosiale medier".

NRK skriver at det også er enkelt å finne voldsutsatte personer via data fra Tamoco. Idun Moe Hammersmark, leder i Krisesentersekretariatet, peker på myndighetene: – Jeg tenker at norske myndigheter og Datatilsynet må være sitt ansvar bevisst, og må ta et ekstra ansvar ovenfor sårbare grupper og ivareta deres sikkerhet. Det er viktig at de som bruker appene får lett tilgjengelig informasjon om hvor data havner, og at det må reguleres bedre, sier Hammersmark.

Seksjonssjef Tobias Judin i Datatilsynet forteller at tilsynet åpner gransking av Tamoco.

Les mer på NRK.no