fredag 5. juni 2020

Kina: ett overvåkingskamera for annenhver innbygger

Uighurer demonstrerer mot kinesisk statsbesøk
i Frankrike
Overvåking på frammarsj i hele verden: I provinsen Xinjiang i Kina er den muslimske minoritetsbefolkningen utsatt for et totalt omfattende overvåkingsregime. Det inkluderer automatisk overvåking av hvem som er i leilighetene, om de går i moskeen, hva de snakker om, hvor mye de tjener og mye mer. Dette går fram av dokumentaren En overvåket verden av Sylvain Louvet på NRK TV. Over en million uighurer – den opprinnelige befolkningen i provinsen – er satt i omskoleringsleirer. Hvem som velges ut er basert på dataprogrammer som politifolk har tilgang til fra mobilen. Her hentes, filtreres og tolkes informasjon fra en rekke kilder – blant annet utallige overvåkingskamera.

Kina vil i år ha 600 millioner overvåkingskamera. Det er ett for annenhver innbygger. Kinas system for sosial kreditt, bonuspoeng for "god oppførsel", har redusert kriminalitet betydelig, og folk flest i Kina later til å være fornøyd med å bli overvåket. Nå blir deler av systemet eksportert til mellom 60 og 80 land.

Israel har mye erfaring i overvåking

Israel er et foregangsland i overvåking av egne innbyggere og beboere i okkuperte områder. Firmaet AnyVision er ledende i den vestlige verden på denne teknologien, og skryter av deres programvare kan kjenne igjen et ansikt via et overvåkingskamera med 99 prosent sikkerhet, ut fra bare ett bilde av en person.

Halvparten av alle amerikanere hadde allerede i 2016 et bilde registrert i en database for ansiktsgjenkjenning, samlet inn fra foto til id-kort og førerkort. Registrene var lenge ukjent for offentligheten, men kom ble kjent i 2016 under en høring i konkressen. I en test av portretter av kongressrepresentanter mot en database på 25.000 personbilder, forvekslet Amazons ansiktsgjenkjenningsprogram 28 av parlamentarikerne med forbrytere fra politiets arkiver. 40 prosent av feilene gjalt fargede representanter.

Amazon og andre dataselskap leverer sine løsninger til det amerikanske militæret, der teknologien blir brukt til å utvikle militære droner sin kapasitet til å likvidere mennesker via ansiktsgjenkjenning og kunstig intelligens, uten at noe menneske trenger å godkjenne at noe skudd bli avfyrt.