torsdag 24. september 2020

Oljefondet med eierandeler i banker mistenkt for bistand til hvitvasking

Hvitvasking. Pxhere.com, lisens: fri bruk CC0
Oljefondet fører stadige samtaler med virksomheter det har eierandeler i. i 2018–19 hadde fondet dialog om hvitvasking med 34 forskjellige banker. Flere av disse er blant storbankene som var nevnt i søndagens FinCen-lekkasje, om banker mistenkt for bistand til hvitvasking.

– Vi arbeider med utgangspunkt i klare forventninger og tar opp hendelser der vi blir klar over dem. Vi har for eksempel fulgt opp Swedbank og Danske Bank i flere møter med selskapene. Ellers overvåker vi porteføljen løpende, og har årlig flere tusen møter med selskapene fondet er investert, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Oljefondet til NRK.no.

Eksperter: positivt

Eksperter er i følge NRK fornøyde med at Oljefondet er i dialog med banker for å påvirke dem til å utvikle rutiner for å motarbeide hvitvasking. FinCen-lekkasjen viste at flere av de største bankene i USA godkjenner pengeoverføringer selv om de ikke vet hvem kunden er; at de bruker flere år på å oppdage transaksjoner som hadde klare tegn på hvitvasking; og de bistår kunder som har vært anklaget av offentlige myndigheter for å være involvert i svindel og korrupsjon.

Les mer i NRK.no